Две десетилетия безплатен ток, ако качиш соларната система на покрива

Ефектът се усеща във Велинград с фотоволтаична система, която за януари е покрила 47% от енергийните нужди на производството.

Войната в Украйна е променила из основи енергийния пазар на Европа. Изключването на Русия като основен доставчик на суровини след евросанкциите е дало силен тласък на развитието на сектора за възобновяеми енергийни източници, от който фотоволтаичните системи ще продължат да бъдат основен елемент за енергийната ни независимост и в бъдеще.

“Всеки бизнес в България със собствено производство е задължително да има фотоволтаична система на покрива и това е нещо, което трябва да се направи “за вчера“, защото спестява разходи за енергия за поне 20 години напред“. Това каза в БНТ ВЕИ – експертът Мартин Лечев, който е и търговски директор на най-големия дистрибутор на соларна техника у нас.

Според него стартиралата преди около седмица Програма на Министерство на иновациите и развитието е идеална възможност българският бизнес да се възползва от финансовата помощ и да премине към развитието на собствен енергиен източник, който ще гарантира минимизиране на енергийните разходи в бъдеще.

Той обясни, че Китай доминира пазара на соларни модули и за да направи най-правилния избор за качеството им, българският потребител трябва да се довери на експертизатата на инсталаторските компании по места.

Те ще съдействат не само за придвижването на документите и проекта за инвестицията, но ще предложат и качествена техника, предлагана от водещи фирми с изградена сервизна база и професионален дистанционен мониторинг .

“Качествената техника, закупена от водещи фирми, е най-сигурната гаранция за дългосрочна и безпроблемна работа на инвестицията. Тя може да бъде покрита в рамките на 3-4 години, а животът на една фотоволтаична система е около 25 години, което означава, че бизнесът,

който реализира такъв тип собствен енергиен източник ще разполага с едни 20 години, в които няма да има сметки за ток.“, обясни Мартин Лечев.

Той даде за пример Южна Корея, където 98 % от бизнеса има солари на покрива на производството си. 

“В Западна Европа 34 % от бизнеса използва ток от фотоволтаик, така че ние вървим по утъпкана и сигурна пътека за гарантиране на енергийна самостоятелност на бизнеса ни“, каза Лечев.

Той даде за пример и фабрика във Велинград с вече изградена фотоволтаична система на покрива на сградата си, която в зимния месец януари е покрила 47% от енергийните нужди на производството си.

“Имаме едно слънце, което е неизчерпаем източник на енергия и е огромен пропуск, ако не използваме този наистина безплатен ресурс“, подчерта експертът.

Европейската програма, която стартира за страната ни, покрива около 50% от разхода за изграждане на фотоволтаична система за бизнеса.

В рамките на годината се очаква да стартира и европрограма в подкрепа на битовия потребител, която ще покрива близо 80% от разхода за изграждане на фотоволтаична система за собствена употреба.

“При подобно финансиране, системата ще е като подарък за българския потребител и той задължително трябва да се възползва от възможността, защото не просто ще намали сметките си за ток, а може изобщо да ги елиминира от месечния си бюджет“, каза Мартин Лечев.

Източник: blitz.bg

Благодаря ти!

Съобщението Ви беше изпратено успешно

Нашите експерти ще Ви отговорят възможно най-скоро