Питай експерта: Как да изберем соларна инсталация за дома?

Стартира европрограма, която да подпомага изграждането на фотоволтаични системи за лична употреба. Как да се възползваме от нея, колко бихме спестили, кога ще се възвърне тази инвестиция? Темата коментирахме с експерта Мартин Лечев.

Инвестицията в солар на покрива се изплаща за четири години, а две десетилетия забравяш да плащаш

България е южно разположена държава и има благоприятни климатични условия да се произвежда електроенергия от слънце. Пример е Германия, която има много повече инсталирани мощности, отколкото слънчеви часове.

Решението идва с инсталиране на соларни мощности върху покрива на сградата. А не лъчите да огряват ламаринения покрив на предприятието.

В зимните месеци, в които се намираме, потреблението на енергията е между 40% за бизнеса. Тя може да бъде покрита от слънцето.

А когато денят нарасне максимумът е 80% при енергоемко производство, което е доста добра оферта на свободния пазар.

Какви са европейските практики и как да ползваме слънчевата енергия по време на производство, това ни разкрива в подкаста на БЛИЦ за Бизнес Мартин Лечев, търговски директор на КП Имобилиен.

Предприятията могат да кандидатстват за банково финансиране. Инвестицията в соларни мощности се “затваря“ за четири години.

Съветът е да не се купуват евтини компоненти, а качествено оборудване, което да даде дълъг живот на инсталацията. Както и нисък разход за поддръжка.

“Ако една инсталация работи 25 години, тя ще се изплати за 4 , останалите 21 ще се ползва безплатен ток и няма да мислите за сметки.

Това дава възможност да сме гъвкави и да ползваме безплатно електроенергия” – консултира ни представителя на КП Имобилиен Мартин Лечев.

Пазарът за “крайните потребители” не е развит достатъчно у нас.

Но с отварянето на програмата по Плана за възстановяване и устойчивост. Интересът към ВЕИ сектора ще се покачи, като част от зелената сделка на Европа.

Развитието на този пазар ще бъде в следващите 5 до 10 години у нас. Забавянето се получава от нормативната уредба и подаването на документи, разрешителни за строеж, което отнема до 2 години.

Работи се върху това да се намали административната тежест за крайните потребители.

В Европа заради високите цени на битовата електроенергия хората бяха принудени да преминат на алтернативни източници.

И бяха създадени “енергийни общности” – около населеното място има соларни паркове и вятърни перки. Търси се място, където да се съхранява електроенергията. Така те стават акционери и партньори, като намаляват значително сметките за ток.

За разлика от Холандия, където има над 100 доставчика, България е разделена на три ЕРП-та.

Фокусът е върху бизнеса, който плаща скъп ток. Рител парковете и индустриални зони са най- големият консуматор на мощности и клиент на соларни инсталации. Те следват европейските практики неотлъчно.

Правят копи – пейст на това, което се случило в Холандия и Белгия преди 5 години.

Това са и основните клиенти на КП Имобилиен, които изграждат соларни паркове върху покривите на предприятия.

Основният мотив е, че няма производство, което да не е засегнато от високите цени на електроенергия.

Не трябва да се чака компенсация от държавата при 25% рентабилност от соларните инсталации на покрива. А цените на тока варират всяка година, защото са борсова стока – продължава със съветите Мартин Лечев.

Водещото не трябва да е колко пари ще струва инвестицията, а колко са надеждни доставчиците. Колко стабилни гаранции за качество имат и какъв сервиз извършват.

Затова се спряхме на марката Huawei, пазарен лидер за инвертори. Партньорството с тях датира от 2019 година, когато КП Имобилиен стъпи на соларната сцена. Това превръща компанията в “Златен партньор” на световния бранд у нас.

Сътрудничеството с Аstroenergy за продуктите от Chint групата, където се работи със соларни модули и Chint инвертори, повишава доверието в родната компания, която предлага бизнес решения при електроенергията от ВЕИ.

Полезните връзки правят КП Имобилиен пазарен лидер при соларните компоненти в България. От компанията оценяват пазарния си дял на 50%, което удовлетворява търсенето.

Мартин Лечев споделя, че има колеги, които са отишли в парламента да коват закони. Гордостта е в облекчената процедурата при инсталации за собствено потребление до 1 мегаватчас.

Природозащитници и техните НПО- та насаждат на крайните потребители, че се строи върху обработваема земя, което не кореспондира с истината, завърши той в интервюто си за подкаста на БЛИЦ.

Благодаря ти!

Съобщението Ви беше изпратено успешно

Нашите експерти ще Ви отговорят възможно най-скоро